Галоўная / Навiны / Навiны раёна
19.05.2020

Рэкамендацыі па мінімізацыі рызыкі ўзнікнення і распаўсюджвання інфекцыі, выкліканай коронавирусом COVID-19

 Рэкамендацыі па мінімізацыі рызыкі ўзнікнення і распаўсюджвання інфекцыі, выкліканай коронавирусом COVID-19, пры ажыццяўленні дзейнасці ў галіне гандлю і бытавога абслугоўвання насельніцтва

У мэтах мінімізацыі рызыкі ўзнікнення і распаўсюджвання інфекцыі, выкліканай коронавирусом COVID-19, Рэкамендуем юрыдычным асобам і індывідуальным прадпрымальнікам, якія ажыццяўляюць дзейнасць у галіне гандлю і бытавога абслугоўвання насельніцтва (за выключэннем пунктаў 6-10, падпунктаў 11.3, 11.9 пункта 11):
1. забяспечыць вымярэнне тэмпературы цела работнікаў
і не дапускаць да працы работнікаў з прыкметамі рэспіраторнай інфекцыі (у тым ліку насмарк, чханне, кашаль, падвышаная тэмпература цела). Пры вымярэнні тэмпературы цела кантактнымі сродкамі вымярэння забяспечыць абавязковую дэзінфекцыю прыбораў для кантактнага прымянення пасля кожнага выкарыстання спосабам працірання рэкамендаванымі для гэтых мэтаў сродкамі;
2. забяспечыць усіх работнікаў індывідуальнымі сродкамі абароны органаў дыхання (у тым ліку маскамі або павязкамі для асобы), дэзінфікуюць сродкамі (у тым ліку сурвэткамі, гелямі, спрэямі і іншымі сродкамі) для апрацоўкі рук і пальчаткамі;
3. забяспечыць магчымасць захавання работнікамі правілаў асабістай і грамадскай гігіены: абсталяваць у месцах агульнага карыстання рукамыйніцы для мыцця рук з мылам і діспенсеры (Дазатары) з дэзінфікуюць сродкамі і арганізаваць кантроль іх рэгулярнай запраўкі;
4. інфармаваць работнікаў аб неабходнасці захавання правілаў асабістай і грамадскай гігіены: рэжыму рэгулярнага мыцця рук
з мылам або апрацоўкі дэзінфікуюць сродкамі - на працягу ўсяго працоўнага дня, пасля кожнага наведвання туалета і перад кожным прыёмам ежы;
5. адпачынак тавараў, аказанне бытавых паслуг і разлікі з спажыўцамі праводзіць у індывідуальных сродках аховы органаў дыхання і ў пальчатках;
6. забяспечыць захоўванне харчовых прадуктаў з захаваннем умоў захоўвання, тэрмінаў прыдатнасці, патрабаванняў да таварнага суседства;
7. не дапускаць выкарыстанне посуду, гандлёвага абсталявання і інвентара з расколінамі, сколамі, адбітымі бакамі;
8. выключыць магчымасць пакупнікам праводзіць самастойна нарэзку харчовых прадуктаў;
9. перадачу пакупнікам харчовых прадуктаў ажыццяўляць у ўпакаваным выглядзе альбо даць пакупнікам магчымасць для самастойнага упакоўвання харчовых прадуктаў, не упакаваных вытворцам або прадаўцом;
10. расфасоўку тавараў вырабляць у асобным памяшканні
або на бяспечным (не менш 1-1,5 метра) адлегласці ад пакупнікоў;
11. у гандлёвых аб'ектах, гандлёвых цэнтрах і на рынках, у аб'ектах бытавога абслугоўвання насельніцтва:
11.1. абмежаваць доступ у службовыя памяшканні асоб, не звязаных з дзейнасцю аб'екта, за выключэннем работ, звязаных з вытворчымі працэсамі (рамонт і абслугоўванне тэхналагічнага абсталявання і т. п.);
11.2. абсталяваць на ўваходзе і выхадзе, а таксама на іншых бачных месцах па ходзе руху месцы для апрацоўкі наведвальнікамі рук дэзінфікуюць сродкамі (у тым ліку з дапамогай устаноўленых діспенсеры, дазатараў);
11.3. не праводзіць дэгустацыі прадуктаў харчавання або іншыя падобныя мерапрыемствы;
11.4. арганізаваць рэгулярнае (кожныя 2 гадзіны) праветрыванне памяшканняў;
11.5. на працягу працоўнага дня (не радзей, чым праз 2 гадзіны) арганізаваць правядзенне вільготнай уборкі памяшканняў, а таксама часта выкарыстоўваюцца прадметаў і месцаў агульнага карыстання з ужываннем сродкаў дэзінфекцыі шляхам працірання дэзінфікуюць сродкамі ручак дзвярэй, кошыкаў, калясак, кас, вітрын, іншага гандлёвага абсталявання, а таксама абсталявання, размешчанага ў аб'ектах бытавога абслугоўвання насельніцтва. Для дэзінфекцыі ўжываць найменш таксічныя сродкі;
11.6. не дапускаць навалы людзей. Арганізаваць бяспечнае перамяшчэнне работнікаў і наведвальнікаў: па адным або па двое з захаваннем дыстанцыі ў 1-1, 5 метра;
11.7. нанесці спецыяльную разметку (не менш 1-1, 5 метра)
для дыстанцыявання пакупнікоў у месцах размяшчэння кантрольна-касавых вузлоў;
11.8. пры наяўнасці магчымасці ўсталяваць перад касамі аргшкла;
11.9. забяспечыць інфармаванне наведвальнікаў (у тым ліку з трансляцыяй па гучнагаварыцелях) аб неабходнасці пры наведванні аб'ектаў масавага збору людзей (у тым ліку гандлёвых аб'ектаў, гандлёвых цэнтраў і рынкаў) захавання бяспечнай дыстанцыі 1-1,5 метра (у тым ліку ў чарзе на касу), выкарыстання сродкаў індывідуальнай абароны (масак і пальчатак), як мага менш дакранацца да тавараў.

Рэкамендацыі па мінімізацыі рызыкі ўзнікнення і распаўсюджвання інфекцыі, выкліканай коронавирусом COVID-19, пры ажыццяўленні дзейнасці ў галіне грамадскага харчавання

У мэтах мінімізацыі рызыкі ўзнікнення і распаўсюджвання інфекцыі, выкліканай коронавирусом COVID-19, Рэкамендуем юрыдычным асобам і індывідуальным прадпрымальнікам, якія ажыццяўляюць дзейнасць у сферы грамадскага харчавання:
1. забяспечыць вымярэнне тэмпературы цела работнікаў
і не дапускаць да працы работнікаў з прыкметамі рэспіраторнай інфекцыі (у тым ліку насмарк, чханне, кашаль, падвышаная тэмпература цела). Пры вымярэнні тэмпературы цела кантактнымі сродкамі вымярэння забяспечыць абавязковую дэзінфекцыю прыбораў для кантактнага прымянення пасля кожнага выкарыстання спосабам працірання рэкамендаванымі для гэтых мэтаў сродкамі;
2. забяспечыць усіх работнікаў індывідуальнымі сродкамі абароны органаў дыхання (у тым ліку маскамі або павязкамі для асобы), дэзінфікуюць сродкамі (у тым ліку сурвэткамі, гелямі, спрэямі і іншымі сродкамі) для апрацоўкі рук і пальчаткамі;
3. забяспечыць магчымасць захавання работнікамі правілаў асабістай і грамадскай гігіены: абсталяваць у месцах агульнага карыстання рукамыйніцы для мыцця рук з мылам і діспенсеры (Дазатары) з дэзінфікуюць сродкамі і арганізаваць кантроль іх рэгулярнай запраўкі;
4. інфармаваць работнікаў аб неабходнасці захавання правілаў асабістай і грамадскай гігіены: рэжыму рэгулярнага мыцця рук
з мылам або апрацоўкі дэзінфікуюць сродкамі - на працягу ўсяго працоўнага дня, пасля кожнага наведвання туалета і перад кожным прыёмам ежы;
5. аказанне паслуг грамадскага харчавання і разлікі з пакупнікамі праводзіць у індывідуальных сродках абароны органаў дыхання і ў пальчатках;
6. у аб'ектах грамадскага харчавання:
6.1. абмежаваць доступ у службовыя памяшканні асоб, не звязаных з дзейнасцю аб'екта, за выключэннем работ, звязаных з вытворчымі працэсамі (рамонт і абслугоўванне тэхналагічнага абсталявання і т. п.);
6.2. пры наяўнасці магчымасці арганізаваць абслугоўванне на вынас без наведвання наведвальнікамі памяшканняў такіх аб'ектаў (у тым ліку з выкарыстаннем ліній автораздачи, праз вокны экспрэс-абслугоўвання), альбо абслугоўванне з закрытым залай( у тым ліку з выкарыстаннем тэрміналаў і апаратаў самаабслугоўвання, бескантактавых зон афармлення і выдачы заказаў), альбо дастаўку прадукцыі грамадскага харчавання і тавараў па заказах;
6.3. не дапускаць навалы людзей. Арганізаваць бяспечнае перамяшчэнне і размяшчэнне наведвальнікаў у абеднай зале: па адным або па двое з захаваннем дыстанцыі ў 1-1, 5 метра;
6.4. абсталяваць на ўваходзе і выхадзе, а таксама на іншых бачных месцах па ходзе руху месцы для апрацоўкі наведвальнікамі рук дэзінфікуюць сродкамі (у тым ліку з дапамогай устаноўленых діспенсеры, дазатараў);
6.5. арганізаваць рэгулярнае (кожныя 2 гадзіны) праветрыванне памяшканняў;
6.6. на працягу працоўнага дня (не радзей, чым праз 2 гадзіны) арганізаваць правядзенне вільготнай уборкі памяшканняў, а таксама часта выкарыстоўваюцца прадметаў і месцаў агульнага карыстання з ужываннем сродкаў дэзінфекцыі шляхам працірання дэзінфікуюць сродкамі ручак дзвярэй, поручняў, сталоў, спінак крэслаў (падлакотнікаў крэслаў), ракавін для мыцця рук пры ўваходзе ў абедзенны зала (сталовую), вітрын самаабслугоўвання. Для дэзінфекцыі ўжываць найменш таксічныя сродкі;
6.7. забяспечыць выкарыстанне аднаразовай сталовай посуду і прыбораў з наступным яе зборам і знішчэннем;
6.8. у выпадку выкарыстання посуду шматразовага прымянення
не дапускаць выкарыстання посуду з расколінамі, сколамі, адбітымі бакамі і пашкоджанай эмаллю. Абсталяваць аб'екты грамадскага харчавання посудамыйнымі машынамі з дэзінфікуе эфектам
для механізаванага мыцця посуду і сталовых прыбораў. Механічную мыйку посуду ў посудамыйных машынах вырабляць у адпаведнасці з інструкцыямі па іх эксплуатацыі, пры гэтым прымяць рэжымы апрацоўкі, якія забяспечваюць дэзінфекцыю посуду і сталовых прыбораў пры тэмпературы не ніжэй 65°С на працягу 90 хвілін;
6.9. для мыцця посуду ручным спосабам прадугледзець трехсекционные ванны для сталовай посуду, двухсекционные –
для шкляной посуду і сталовых прыбораў;
6.10. пры наяўнасці магчымасці ўсталяваць перад касамі аргшкла;
6.11. забяспечыць інфармаванне наведвальнікаў (у тым ліку з трансляцыяй па гучнагаварыцелях) аб неабходнасці пры наведванні аб'ектаў масавага збору людзей (у тым ліку аб'ектаў грамадскага харчавання) захавання бяспечнай дыстанцыі 1-1,5 метра (у тым ліку ў чарзе на касу) і выкарыстання сродкаў індывідуальнай абароны (масак і пальчатак).